Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За изкуството без цензура и грим...и за Спартак Дерменджиев...
Автор: media2 Категория: Изкуство
Прочетен: 44929 Постинги: 18 Коментари: 17
Постинги в блога от Юли, 2016 г.
image

На 17 юни 2015 година СГХГ София откри изложба "ГОЛО ТЯЛО" посветена на 110 - годишнина от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова.

Освен нейни творби, в изложбата бяха показани и скулптурите на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела ... и на Спартак Дерменджиев !  

Пълен потрес ! От изброените дотук имена, само това на Спартак Дерменджиев е излишното, не само защото той е скулптор от съвсем друго време, не от тяхната епоха, а и защото публично неведнъж е оплювал Любомир Далчев, Николай Шмиргела и други скулптори от миналото.  

image
Доказаха, че Спартак Дерменджиев се крие зад профила на Димо Лучиянов във фейсбук.

Нещо повече, Спартак Дерменджиев е натрапен на мястото на баща си Крум Дерменджиев, който за разлика от него е свързан житейски и творчески именно с тези имена - Васка Емануилова, Любомир Далчев и Николай Шмиргела. Възмутителна е подмяната на имена и ценности, която започват да ни внушават по този начин от СГХГ. 

Целта е ясна - Спартак Дерменджиев има приятелски връзки в СГХГ и иска да бъде наложено неговото име, като се набута между големите имена от миналото.  

Да, обаче по този начин осквернява с присъствието си големите имена на утвърдените скулптори от миналото, с които той няма нищо общо, докато баща му има много общо с тях, но е дискриминиран.

Дискриминиран е, защото Крум Дерменджиев има какво да покаже и по темата голо тяло, а именно Васка Емануилова е тази, която може да се каже, че предопределя съдбата му как да се развие той като скулптор. 

image
На снимката: Дамски портрет от Крум Дерменджиев, 1956г. /не е включен в изложбата/.

Васка Емануилова се среща с него на една от изложбите на Дружеството на новите художници и го насочва да посети скулптора Любомир Далчев. Крум Дерменджиев така и прави, послушва съвета й, отива при Далчев и се получава така че те двамата намират общ език.

Крум започва да се учи при него и да работи скулптура. В резултат, след години, през 1968г. самият Любомир Далчев написва слово, озаглавено "Пътят на всеки творец" посветено на работата на Крум Дерменджиев в ателието му и развитието му като скулптор.  

Документът е автeнтичен и се намира в архивите на Национална библиотека "Кирил и Методий". 

Ето част от него :  

Любомир Далчев , 19 април, 1968 г. :

 

ПЪТЯТ НА ВСЕКИ ТВОРЕЦ.

 

. . . В тези кошмарни дни на вратата на моето ателие в Бояна се появи един младеж, преследван, гонен, минал през школата на полицейските участъци.

 

Той ми се довери, макар и малко да се познавахме. Месеците, които прекара в моето ателие бяха за него време на укрепване и учение. Не зная дали тогава се затвърди у него любовта към скулптурата ?

 

Hо той носеше със себе си заряд на творец, работеше усърдно, с голямо желание и любов. Аз го обикнах, аз винаги съм обичал трудолюбивите хора. Работата е всякога гаранция за успех.                                   

 

От това което е направил Крум Дерменджиев за този четвърт век, едва половината се е вместило в обширната зала на ул.Гурко №1.

 

Тук ще видим произведения от миналото и настоящето, познати лица от времето на борбата и от наши дни. Крум Дерменджиев е винаги до реалността, до тези които го заобикалят.

image

Но от всички той най-много обича майка си и братята си. Та нали трима от тях паднаха за нашата свобода. Тези мили образи са постоянно пред очите му и той ще ги изобразява много пъти.

 Застанал пред бюста на неговият брат Асен,  виждам как образа израства монументален. Кръвта от сърцето на художника е преминала в камъка, тя пулсира в него. Героят е жив.

 Това е творба с рядко художествено внушение, с чиста и категорична форма, с единен плътен обем. Изразът е великолепен – образ на силен борец, решителен и благороден.  Аз твърдя, че това е един от най-прекрасните бюстове в нашата скулптура.

 

Постигнатото е достатъчно за справедлива оценка, защото когато говорим за един творец, трябва да вземем най-високата точка на неговото развитие, както планината се измерва със своя най-висок връх.“

 

Любомир Далчев , 19 април, 1968 г.

*Пълният текст на речта на Любомир Далчев прочетете - тук.

 

Въпреки това, гафът бива повторен и на 5 юли, следващата 2016 година, този път от галерията "Васка Емануилова", в изложбата "ДИХАНИЕТО НА МАТЕРИЯТА".

По същият начин името на Спартак Дерменджиев е набутано на мястото на баща му Крум Дерменджиев и така Спартак се е озовал до Иван Лазаров - преподавател на Крум Дерменджиев в НХА, Асен Пейков - приятел и модел на Крум Дерменджиев, Васка Емануилова - предопределила пътя на Крум Дерменджиев, Любомир Далчев - първият учител на Крум Дерменджиев, и др.

Наистина много нелепа ситуация, но като че ли вече е типична за България... 

още по темата :

 

ГОРЕЩО: ПРОФЕСОР ЛЮБОМИР ДАЛЧЕВ ИЗОБЛИЧИ ЛЪЖЕЦА СПАРТАК ДЕРМЕНДЖИЕВ.
 

Шок! Спартак не е син на Крум Дерменджиев! Разкри майка му.+Има документи.


 
Категория: Изкуство
Прочетен: 2288 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 20.08.2016 21:40
Търсене

За този блог
Автор: media2
Категория: Изкуство
Прочетен: 44929
Постинги: 18
Коментари: 17
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Юли, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Спартак Дерменджиев е комунист. И активен член на ДКМС. Истината не може да се скрие.
2. Спартак Дерменджиев не знае какво иска. Вестник "24 ЧАСА"
3. Пробутват ни Спартак Дерменджиев до Любомир Далчев. Потрес !
4. Кой е авторът и кой от кого краде? Mошенник ли е Спартак Дерменджиев ?
5. Спартак Дерменджиев не е правил скулптурите на баща си. +ВИЖ СНИМКИТЕ
6. Върнаха обратно скулптурите на Спартак Дерменджиев.
7. - Не вярвайте на Спартак Дерменджиев за нищо. +СНИМКИ
8. Извращенията на Спартак Дерменджиев. Извращенията на Спартак Дерменджиев.
9. За Спартак Дерменджиев отдавна е известно, че е скаран с всякакви морални норми, закони и благоприличие.
10. Кога Спартак Дерменджиев е казвал истината ?
11. Кога Спартак Дерменджиев ще спре да лъже ? Кога ...
12. ГАЛЕРИИТЕ, КАТО НОВО МЯСТО ЗА КЛЕВЕТЕНЕ . . .
13. 3 ЖЕЛЕЗНИ АРГУМЕНТА, че Спартак Дерменджиев наистина е лъжец.
14. Отмениха изложба на Спартак Дерменджиев. Вижте защо.
15. Спряха гавра в деня на будителя !
16. ЛЪЖА №1! СПАРТАК ДЕРМЕНДЖИЕВ ЛЪЖЕ, ЧЕ НЕ Е БИЛ КОМУНИСТ.
17. СПАРТАК Е ЛЪГАЛ КАТО МАГАРЕ. +СНИМКИ
18. На луд скулптор планетата му е крива ...
19. Изгавриха се с почетен гражданин. До този безобразен гаф се стигна със съдействието на хора приближени около вечният скандалджия ...